Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
вторник, 21 мај 2024
ПРОЕКТ: Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
Тренинг за тренери за мултикултурализам
Датум: 31.3.2013
 
Преку учество на „Тренинг за тренери (ТОТ)“ (циклус од две обуки, од 14-ти до 17-ти и од 29т-ти до 31-ви март 2013 год), 16 студенти/апсолвенти на факултетите за педагошки и општествени науки од Скопје и Тетово, ги зајакнаа своите капацитети за мултикултурализам и за спроведување на обуки со младите, со цел заеднички да изнајдат соодветни модалитети за негово практикување. Овој тим на млади обучувачи кои имаа огромна желба и ентузијазам да ги надградат своите знаења и вештини и да продолжат да ги мултиплицираат истите во училиштата, граѓанскиот сектор и во своите локални заедници, претставува одржлив ресурс и потенцијал со кој се обезбедува понатамошен континуитет на активностите. Имајќи ја предвид нивната професионална определба, сметаме дека нивниот придонес ќе биде од огромно значење и за образовниот процес каде во иднина дел од нив ќе бидат професионално ангажирани. Водени од искусните обучувачи, учесниците на ТОТ имаа можност успешно да ги совладаат фацилитаторските вештини и методологијата за реализација на работилници, како и тематските подрачја поврзани со мултикултурализмот – ненасилна комуникација и трансформација на конфликти, предрасуди и стереотипи, медијација, преговарање и донесување на одлуки со консензус , тимска работа, граѓански активизам, спроведување на јавни акции во заедницата и сл. Нивната практична обука меѓу другото вклучуваше и : самостојно планирање на сесии, подготовка на презентации и практични вежби, реализација на работна сесија, снимање со камера, давање фидбек од страна на обучувачите и групата.
 
 
 
РЕАЛИЗИРАНИ АКТИВНОСТИ И ДОСТИГНУВАЊА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ
 
10.12.2013
Јавни акции во заедниците - Организирани на јавни акции за елиминирање на насилствата и почитување на човековите права
 
03.12.2013
Национална конференција
 
15.11.2013
Јавни акции во заедниците - Јавен перформанс во Веро Центар
 
31.10.2013
Јавни акции во заедниците - Јавни дебати
 
28.10.2013
Јавни акции во заедниците - Акции со хуманитарни цели и музички настапи
 
28.10.2013
Јавни акции во заедниците - Покрената иницијата за издавање на прв број на двојазичен училишен весник во историјата на училиштето
 
22.10.2013
Јавни акции во заедниците - Мултиетнички спортски турнир
 
10.10.2013
Јавни акции во заедниците - Подготовка на промотивни и информативни материјали од страна на целните групи
 
28.9.2013
Јавни акции во заедниците - Изведба на еколошка акција
 
02.9.2013
Јавни акции во заедниците
 
20.6.2013
Летна школа за мултикултурализам
 
31.5.2013
Циклус на работилници во средните училишта во Скопје и Тетово – мултиплицирање на знаењата
 
31.3.2013
Тренинг за тренери за мултикултурализам
 
 
 
- Родова рамноправност во локалната заедница - проект во соработка со GFW
- Кампања: Мобинг, информирај се и препознај го!
www.mobbingnet.org
04.7.2009 - Хотел Александар Палас Скопје,
Меѓународна Конференција,, Мир и безбедност,-феминистичка алтернатива- Антико 10 Години во промоцијата на културата мирот и ненасилството преку општествено вклучување на жените,,
29.11.2010 - Школа за Мултикултурализам
- Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
- Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas
- Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“
- Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост
20.12.2013 - Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
30.4.2015 - Економско јакнење на жени во две општини
20.1.2016 - Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот
18.1.2016 - Здружени сили за заеднички интереси
01.1.2017 - Институционален грант Цивика Мобилитас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.