Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
вторник, 21 мај 2024
Хотел Александар Палас Скопје,
Меѓународна Конференција,, Мир и безбедност,-феминистичка алтернатива- Антико 10 Години во промоцијата на културата мирот и ненасилството преку општествено вклучување на жените,,

Датум: 04.7.2009
 
 

НОВО НОВО НОВО.............(поплнете апликација за учество)
Меѓународна конференција ,,Мир и безбедност – феминистичка алтернатива - Антико 10 години во промовирањето на културата на мирот и ненасилството , преку општествено вклучување на жените (прелиминарна конференциска агенда).

Од 04 - 07 Октомври , по повод на 10 годишниот јубилеј и активна работа на Антико во областа на промовирањето на културата на мирот и ненасилството преку општествено ангажирање на жените, организира Меѓународна конференција.,, Мир и безбедност – феминистичка алтернатива,,

На конференцијата ке учествуваат околу 100 мировни активистки и феминистки од цивилното општество,политичарки и преставници од владините родови институции од Балканот , Европските Земји, Земјите од Блискиот Исток Кавказот и САД.

Конференцијата е отворена за присутво на сите индивидуалци/ки и преставници/чки од Г.О и други родови институции кои работат на овие прашања и сакаат да дадат свој придонес во глобалната дебата за мир и женски човекови права.

Конференцијата ,,Мир и безбедност – феминистичка алтернатива настојува да овозможи дебата за конструктивни алтернативни политики , на милитаризација и војна , кои генерираат насилство и несигурност а и да го предизвика тредиционалниот концепт на војна и мир и на тој начин да даде феминистички поглед кон глобалната дебата за мир и женски права.Одржуњето на оваа конференција ке овозможи продлабочување на соработката, солидарноста , комуникацијата и вмрежувањето на жените и мировните активистки од регионот Европа блискиот исток и пошироко.

На конференцијата ке учествуваат над 100 учеснички од Македонија Европските земји, регионот, Блискиот Исток , Кавказот и САД.

 
 
РЕАЛИЗИРАНИ АКТИВНОСТИ И ДОСТИГНУВАЊА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ
 
 
 
- Родова рамноправност во локалната заедница - проект во соработка со GFW
- Кампања: Мобинг, информирај се и препознај го!
www.mobbingnet.org
04.7.2009 - Хотел Александар Палас Скопје,
Меѓународна Конференција,, Мир и безбедност,-феминистичка алтернатива- Антико 10 Години во промоцијата на културата мирот и ненасилството преку општествено вклучување на жените,,
29.11.2010 - Школа за Мултикултурализам
- Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
- Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas
- Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“
- Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост
20.12.2013 - Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
30.4.2015 - Економско јакнење на жени во две општини
20.1.2016 - Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот
18.1.2016 - Здружени сили за заеднички интереси
01.1.2017 - Институционален грант Цивика Мобилитас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.