Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
 
вторник, 21 мај 2024
Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon! - 12.6.2018

На 20ти јуни, 2018, со почеток од 17:00 часот, во просториите на Јавна соба во Скопје, Шведската амбасада, во соработка со канцеларијата на UN Women во Скопје, во партнерство со НВОи од областа на граѓанскиот и женскиот активизам меѓу кои и ЖГИ АНТИКО, независни експерти, и академската сфера, како и со поддршка на тимот на Споделено знаење - Викимедија Македонија (Википедија на македонски јазик), ќе организира Wikigap edit-a-thon за зголемување на бројот на текстови за истакнати жени од Македонија или значајни настани за родовата еднаквост на Википедија.

Идејата е да профилираме жени од Македонија кои направиле значајна промена во различни

 
 
Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот - 18.5.2018

Во склоп на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ - Joint Forces for Common Interests, ,ЖГИ АНТИКО Скопје  учествуваше на спроведување на активноста на герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот и на пешаците и зголемување на свеста за животната средина.Повеќе ...

 
 
Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции - 14.5.2018

На 12 и 13 мај 2018, во хотел Карпош, Скопје, беа одржани тренинг работилниците за креирање на Стратегија за комуникација и соработка на АНТИКО со ЕЛС и државните институции. Стратегијата беше креирана од страна на 17 конституентки на АНТИКО.

На овие тренинг работилници, беше разгледана потребата од интензивна и континуирана соработка со ЕЛС и државните институции и беа споделени практични искуства од досегашната комуникација и соработка но и позитивни примери и практики од ЕУ земјите членки. Врз основа на оваа анализа, како и на приоритетите на делување на мрежата, конституентките подоцна ги утврдија стратешките цели на стратегијата и изготвија акциски план за делување. Овие работилници беа поддржани од програмата за јакнење на институционалните капацитети на CIVICA MOBILITAS.

 
 
Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО - 02.4.2018

Во периодот 30 март до 1 април 2018 година, во хотел Климетица Охрид, се организираше тридневен циклус на работилници за годишно планирање на АНТИКО, со конституентките на мрежата.

Целта на работилниците беше анализирање на надворешното и внатрешното опкружување на АНТИКО, утврдување на предностите и предизвиците со кои се соочува мрежата и идентификуцање на ризиците и наоѓање начин за нивно искоренување и менаџирање. Краен резултат на работилниците беше изготвување на годишна програма  на АНТИКО и креирање на 4 годишна Стратегија  за дејствување каде беа утврдени приоритетните области и стратешки цели на делување. Работилниците беа имплементирани со 11 конституентки на мрежата на АНТИКО.

Овие работилници беа поддржани од програмата за јакнење на институционалните капацитети на CIVICA MOBILITAS.

 
 
Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ - 29.3.2018

Во периодот 26-28 март 2018 година во хотел Порта Скопје, беше одржан циклус работилници наменат за суб-грантисти, во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“.

Целта на овој тренинг беше запознавање и подготовка на соб-грантираните граѓански организации, за успешна реализација на нивните проекти. Темите кои овие работилници ги опфатија беа од областа на менаџиреање и администрација на проектен циклус, видливост на проекти, буџетирање и финансии и воведување на родовите концепти во програмите и проектите на граѓанските организации. Работилниците беа посетени од 19 учесници, претставници суб-грантираните организации и нивните менторски организации.

Проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ е поддржан од Делегацијата на Европската Унија и е имплементиран од страна на АНТИКО, COSV и ЦГИ.

 
 
 
 
 
Младите кумановчани/ки присуствуваа на работилница: „Родовото и семејното насилство – повреда на основните човекови права“ - 05.12.2014

Во склоп на активностите по повод меѓународната кампања „16 дена активизам против родовото и семејното насилство“, ЖГИ АНТИКО и студентите од Институтот за родови студии, организираа еднодневна работилница во основното училиште „Браќа Миладиновци“ во Куманово. Работилницата ја посетија 27 ученици од 7, 8 и 9то одделение.

Младите ученици преку оваа работилница се запознаа со видовите на родово и семејно насилство, кои се последиците и кој е системот за заштита и превенција од овој вид на насилство во нашата зем ......

 
Младите средношколци од „Арсени Јовков“ му рекоа „НЕ!“ на семејното и родовото насилство - 05.12.2014

На 05.12.2014, во средното училиште „Арсени Јовков“ во општина Бутел, беше реализирана работилница на тема: „Со младински активизам кон искоренување на семејното и родовото насилство“. Работилницата беше организирана од страна на АНТИКО и студентите од Институтот за родови студии од Скопје и беше дел од активностите за кампањата „16 дена активизам против родовото и семејното насилство“.

На работилницата присуствуваа 28 средношколци кои зедоа активно учество во спроведувањето на работилницата. Низ н ......

 
Поддршка во борбата против семејното и родовото насилство од страна на средношколците/ките од ДСД „Здравко Цветковски“ Скопје - 04.12.2014

Средношколците/ките кои се сместени во државниот средношколски дом „Здравко Цветковски“ во Скопје, на работилницата „СТОП за родовото и семејното насилство“, ја искажаа својата осуда за оваа деструктивна појава. Работилницата беше организирана на 04.12.2014 год. од страна на ЖГИ АНТИКО и студентите од Институтот за родови студии.

На работилницата, на која присуствуваа 20 средношколци од повеќе градови од државата, учесниците се запознаа со корените на семејното и родовото насилство, кобните последици кои ги пр ......

 
Студентите од ДСД „Томе Стефановски - Сениќ“ дебатираа за корените на родовото и семејното насилство и зајакнувањето на мерките за превенција и заштита - 04.12.2014

На 04.12.2014 год. Женската граѓанска иницијатива АНТИКО, во соработка со студентите од Институтот за родови студии во Скопје, реализира работилница со студентите кои се сместени во ДСД „Томе Стефановски - Сениќ“ во Скопје, на тема: Корените на родовото и семејното насилство и мерките за превенција и заштита. На работилницата присуствуваа 27 студенти од повеќе градови во Република Македонија.

Работилницата беше дизајнирана на начин кој иницира интерактивност меѓу студентите така што тие беа активни учесници во целиот проц ......

 
Основците од „Блаже Конески“ Аеродром порачаа: Младите треба да се залагаат за живот без семејно и родово насилство - 04.12.2014

ЖГИ АНТИКО во соработка со студентите од Институтот за родови студии, на ден 04.12.2014 реализираа работилница против семејно и родово насилство во основното училиште „Блаже Конески“ од Аеродром. Учесници на работилницата беа 25 ученици од 7, 8 и 9 одделение.

Работилницата беше дизајнирана со цел да им ги објасни причините и последиците од семејно и родовото насилство на малдите луѓе и преку вежби и примери адаптирани на нивната возраст, да им посочи дека сите заеднички треба да придонесеме кон искоренувањето на овој вид насилство. У ......

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.