Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата
 
 
недела, 25 март 2018
Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство - 25.01.2018

Националното координативно тело против семејно насилство, формирано со решение на Владата на Република Македонија, денеска ја одржа конститутивната седница. Ова тело ќ

 
 
ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ - 12.01.2018

 

 

ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
ЖГИ АНТИКО Скопје во склоп на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“ имплементиран во партнерство со ЦОСВ подружница Прилеп и ЦГИ Прилеп, финансиран од Европската Унија во рамки на ИПА Прогрма за подршка на граѓанско општество и медиууми 2014 објавува повик за мали грантови.


ПОВИК
Повеќе ...

 
 
Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017 - 18.12.2017

Карпош 15/12/2017
Одржан е четвртиот граѓански собир.

Во склоп на проектот „Здружени сили за заеднички нтереси“ - Joint Forces for Common Interests, финансиран од Европската Унија во општина Карпош одржан е четвртиот граѓански собир на тема - Одредување на нацрт план на активности за застапување за решавање на проблемите од одбраните приоритетни подрачја и одредување на извори на информации.
Проектот го спроведуваат ЖГИ АНТИКО во партнерство со COSV - Cooperazione per lo SvilПовеќе ...

 
 
Граѓански собир во Општина Карпош - 13.12.2017

Граѓански собир во Општина Карпош
Повеќе ...

 
 
КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017 - 07.12.2017

Во рамките на меѓународната кампања „16 дена активизам против насилтво врз жени и девојчиња“ Женската граѓанска иницијатива АНТИКО во ОУ„Кирил и Методиј“ спроведе работилница со жени од рурални средини на тема: „Облици на насилство врз жените и домашното насилство и мерки на заштита“.
Повеќе ...

 
 
 
 
 
Жените од Теарце учат како да лобираат и ги зајакнуваат своите комуникациски вештини - 04.11.2011
На 2-ри и 3-ти ноември во општина Теарце во рамките на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство“ беа организирани и одржани работилници со цел зајакнување на капацитетите на жените за активно учество во заедницата, застапување и вмрежување. На работилницата учествуваа 18 жени од с. Непроштено, Слатино, Теарце, Пршовце, Глоѓи, Доброште, Нераште и Одри.
 
Фацилитаторката Ѓунер Небиу преку презентации и практични вежби на учесничките на рабо ......
 
Жените од општина Илинден задоволни од состојбите со родовата рамноправност во нивната општина - 04.11.2011
На 06.09.2011 и 03.11.2011 година беше реализиран циклус од 4 едукативни работилници во општина Илинден, со претставнички од Комисијата за еднакви можности, локалната администрација и претставници од основните училишта, со цел зголемување на свеста, вештините и капацитетите на учесниците за препознавање на родовите потреби и нивна практична имплементација.
 
Дискусиите за време на& ......
 
Работни средби помеѓу локалните тимови, жените од руралните средини и градоначалниците на општините Теарце и Крушево - 02.11.2011
Жените од руралните средини( нашите целни групи) од Крушево и Теарце ги одржаа првите работни средби со претставниците на локалната самоуправа предвидени во рамките на тригодишниот ппроект „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство – III“ . Средбата со градоначалникот на општина Теарце г-дин Исен Асани, се одржа на 26.10.2011 во просториите на општината. Учество земаа жените кои се вклучени во проектните активности, локалниот тим, претставнички од АНТИКО и UN Women, како и членки на Комисијата за еднакви можности при советот на општината. На 01.11.2011 во просториите на општина Крушево, претставнички на жените од руралните средини вклучени во проектните активности имаа работна средба со градоначалнико ......
 
Работна средба со градоначалникот во општина Крушево - 02.11.2011

На 01.11.2011 во просториите на општина Крушево, претставнички на жените од руралните средини вклучени во проектните активности имаа работна средба со градоначалникот на општина Крушево, г-дин Василчо Дамчески. На средбата присуствуваа и претставнички од ЖГИ Антико, локалниот тим и претседaтелката на Комисијата за еднакви можности при советот на општината. Градоначалникот накратко беше запознат со целите и планираните активности на третата ......

 
Зголемен јавниот активизам на жените од руралните средини од општина Крушево - 31.10.2011

Во рамки на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство – III“ на 15-ти, 16-ти, 29-ти и 30-ти октомври во Крушево беше одржан првиот циклус на работилници предвидени со овој проект. Тренинг работилниците беа организирани од страна на локалниот тим на ЖГИ Антико, а фацилитирани од страна на Даница Јованова на теми кои ќе ги подобрат вештините и знаењата на жените за активна партиципација во заедницата и вклучување во општествениот живот.

На работилници ......

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.