Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Студентите од ДСД „Томе Стефановски - Сениќ“ дебатираа за корените на родовото и семејното насилство и зајакнувањето на мерките за превенција и заштита
Датум: 04.12.2014
 

На 04.12.2014 год. Женската граѓанска иницијатива АНТИКО, во соработка со студентите од Институтот за родови студии во Скопје, реализира работилница со студентите кои се сместени во ДСД „Томе Стефановски - Сениќ“ во Скопје, на тема: Корените на родовото и семејното насилство и мерките за превенција и заштита. На работилницата присуствуваа 27 студенти од повеќе градови во Република Македонија.

Работилницата беше дизајнирана на начин кој иницира интерактивност меѓу студентите така што тие беа активни учесници во целиот процес. Студентите дискутираа за тоа кои се најголемите причини за честата појава на некој од видовите на семејно и родово насилство и што е тоа што жената ја прави особено ранлива на овој вид на насилство. Во однос на мерките за заштита и превенција, студентите се обидоа да ги дефинираа нивните предности и недостатоци и да предложат алтернативи со кои би биле надминати недостатоците. Оваа работилница беше организирана во ракмките на меѓународната кампања „16 дена активизам против родовото и семејното насилство“, која ЖГИ АНТИКО ја поддржува секоја година.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.