Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 13 април 2024
САРАЕВО–Хотел Терме, 02.04.2009: Регионална конференција за унапредувањето на полититките права на жените и зголемувањето на нивниот број во политиката и раководните позиции.
Датум: 02.4.2009
 

Претставнички на Антико, г-ѓа Дона Димов-Марковска и г-ѓа Ѓунер Небиу, учествуваа на годишната конференција на регионалната мрежа "Жените тоа го можат" за чие организирање и долгогодишна поддршка дава Norwegian People's Aid.

На конференцијата беа презентирани резултатите, достигнувањата, стекнатите искуства, добрите пракси и предизвиците на 8 годишната имплементација на програмата WOMEN CAN DO IT, од страна на партнер организациите во Македонија, Србија, БИХ, Косово, Црна Гора, Хрватска, Албанија и Молдавија. Програмата WCDI е дизајнирана од страна на жените од Лабористичката Партија на Норвешка и наменета е за зголемување на самодовербата и политичко управувачките вештини на жените за активно вклучување во јавниот и политичкиот живот, како и дефинирање на родовата димензија на женскиот јавен и политички ангажман.

ЖГИ Антико во текот на 2002 - 2009 година во рамките на оваа програма организира 47 семинари со 1146 жени учеснички од различни политички патии, НВО, синдикати, медиуми и други сектори и 34 локални акции со над 228 последователни активности иницирани и спроведени од страна на целните групи во заедницата на прашањата од женските права и постигнувањето на родовата рамноправност.

 

 

 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.