Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
АНТИКО во партнерство со УНИФЕМ ги зајакнува и ги поддржува жените од етничките малцинства во 16 рурални средини на Р. Македонија
Датум: 01.05.2009
 

"Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство" е насловот на новиот проект на ЖГИ Антико кој започна со реализација од 01.05.2009-та година.

Сто и осумдест (180) жени од рурални средини од етничките малцинства (на возраст од 17 до 40 години) од 16 села од 4 општини: Теарце, Липково, Могила и Крушево ќе се едуцираат за родовите концепти и женските човекови права со цел да ги препознаат истите. Преку зајакнување на женскиот идентитет, моќ и самодоверба жените ќе се мотивираат и поддржат за активно вклучување во јавниот живот во заедницата. Идентификување и препознавање на проблемите и потребите на жените во заедницата ќе бидат главните приоритети на зајакнатите и едуцирани жени. Тие преку дополнителните тематски работилници ќе ги зголемат вештините за планирање и реализирање на јавни акции во заедницата. Во спроведувањето на јавните акции ќе се воспостави соработка со сите релевантни актери - заинтересирани страни како и локалната самоуправа. Интерактивните работилници и локалните акции ќе бидат фацилитирани и координирани од добро обучени и искусни обучувачи од локалните тимови на ЖГИ Антико.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.