Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Тренинг работилница: "МОБИНГ - Информирај се и препознај го!- Градење на мрежа на прва генерација на здруженија на граѓани за застапување на правата на жртвите на мобинг"
Датум: 09.04.2009
 

На 7- 9 април 2009-та година, во Хотел Оаза - Штип во рамки на проектот „Мобинг, информирај се и препознај го!" спроведен од Центарот за Пермакултура и мир и градба - Штип  во партнерство со Женската граѓанска иницијатива Антико - Скопје, АДРР Сонце -Тетово и ЗОК Милениум - Врапчиште, се одржа 3 деневна тренинг работилница за градење на капацитетите на „Мрежа на прва генерација на здруженија на граѓани за застапување на правата на жртвите на мобинг во Република Македонија ". На тренингот учествуваа членови/членки на сите 4 партнер организации кои работат заедно на имплементрацијата на овој проект финансиски подржан од ЕУ (EIDHR).

На организираната интерактивна обука, беа презентирани проектните цели и се реализираа активности и вежби кои дадоа придонес кон зајакнување на капацитетите на учесниците за градење на: "Мрежа на прва генерација на здруженија на граѓани за застапување на правата на жртвите на мобинг " кои во иднина ќе ја фокусираат својата работа на ова многу чуствително прашање кое од ден на ден станува се поактуелно во нашето општество. Последователни активности во рамките на овој проект се подигање на јавната свест за Мобинг преку организирање на кампањи за информирање на јавноста за постоење и препознавање на овој феномен. Во рамките на планираните активности е и давањето помош и поддршка на жртвите преку 4 отворени инфо-линии во Штип, Скопје, Тетово и Гостивар - Врапчиште, кои ќе бидат отворени во текот на целиот ден.

Развојот на зајакнувањето на капацитетите на оваа прва мрежа од ваков вид во Република Македонија ќе се реализира во континуитет, преку заеднички обуки, кампањи, размена на информации, знаења и искуства помеѓу членовите на мрежата како и други ефективни начини на долгорочна меѓусебна поддршка, соработка и заедничко делување.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.