Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Жените во Битола препорачуваат 50% жени и 50% мажи во Советот на Општината
Датум: 14.03.2009
 

Локалната власт е место каде што доаѓаат во израз женските способности, знаења и вештини е една од пораките на интерсекторската мрежа формирана од учесничките на семинарот  „Жените тоа го можат" упатена до Битолската јавност и релевантните структури во заедницата. Имено, кампањата за зголемување на бројот и рамноправното учество на жените во раководни позиции во структурите на локалната самоуправа е резултат на здружувањето и активното делување на жените од различни политички партии, локална самоуправа, граѓанските организации пред локалните избори во март 2009-та година.

Интерсекторската мрежа формирана од учесничките на семинарот „Жените оа го можат" спроведе низа активности во рамките на локалната акција "Сакам да бидам советничка - повеќе жени во собранието на општината". Активност која се реализираше во рамките на оваа локална акција беше истражување на јавното мислење на граѓаните од општина Битола преку воведување на афирмативни мерки за рамноправно учесто: 50% мажи 50% жени.

Истражувањето беше реализирано со учество на 300 испитаници. Преку анализата и објавувањето на анкетните листови се добија релевантни информации кои и послужија на групата да дизајнираат медиумска кампања со цел да влијаат на подигнувањето на граѓанската свест за важноста и придонесот на учеството на жените во изградба и унапредувањето на економскиот, политичкиот, социјалниот и културниот живот во заедницата.

Пораката до граѓаните и релевантните структури и институции беше пренесена преку печатени брошури и флаери со промотивни, информативни и едукативни содржини кои, пак, беа дистрибуирани во централното и поширокото градско подрачје. Во рамките на локалната акција беше организирана и трибина за што беа упатени покани до сите политички партии, структури на локалната самоуправа, невладини организации, медиуми и други. На 14.03.2009-та година во Битола беше организирана јавна трибина каде учествуваа претставници од политичките партии и други релевантни структури. На трибината претставничките на групата „Жените тоа го можат“ ги презентираа добиените резултати од истражувањето и се разви дебата на гореспоменатите прашања во однос на рамноправното учество на жените и мажите во органите на Локалната самоуправа. Дебатата беше проследена и од локалните електронски медиуми од Битола.

Локалната акција и кампањата финансиски ја поддржа ЖГИ Антико и НПА. Неформалната група продолжува да се структуира и интензивно да работи на својот раст и одржлив развој, чија цел е да продолжи да работи во оваа област. ЖГИ Антико изрази спремност да даде поддршка и да ја фацилитира групата во процесот на дефинирањето на својата мисија, цели, задачи и активно делување во заедницата.

 

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.