Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
За да се биде фактор во зедницата мора да се вложува во себеси во периодот на адолесценцијата
Датум: 15.3.2009
 

Како еден од значајните проблеми со кој се соочуваат младите во Дебар се прерано склучените бракови кои претставуваат и пречка за подобрување на положбата на жената на локално ниво. Основната цел на локалната акција, која беше на иницијатива на жeните учеснички на семинарот „Жените тоа го можат“, е сензибилизирање на институциите и јавноста за последиците кои ги трпи индивидуата и општеството од прерано склучените бракови.

Во текот на реализацијата на локалната акција се прибираа податоци од релевантни институции како Центарот за социјални работи и тимот на предбрачно и брако разводно советувалиште. Потоа се подготви анализа каде се утврди степенот на присутност на оваа појава, а добиените податоци беа публикувани во брошура со наслов "Стоп за предвремените бракови".  Подигнувањето на свеста кај младите беше постигната преку организирање на тркалезна маса "Губиме или добиваме од прераните бракови и следствено на тоа од прекинот на нашата надградба низ образовниот процес" каде се презентираа добиените податоци од анализата и се отвори дискисија окулу постоењето на оваа појава во општината. На тркалезната маса присуствуваа учесници од мултиетнички состав со претставници од Центарот за социјални работи, Оделот за легализација на бракот при матичната служба во Дебар, Стручните служби на училиштето, младинските НВО, медиуми и ученици од осмо одделение и гимназија.

 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.