Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Преку организирање на прес конференција во Тетово започна кампањата против семејно гласање и гласање во име на друг
Датум: 29.01.2009
 

„Мојот глас - Моја одлука“ е проект со кој стартува кампањата против семејно гласање и гласање во име на друг, кој го реализира Центарот за истражување и креирање политики и Женската Граѓанска Иницијатива АНТИКО.

Во првата, втората и шестата изборна единица се реализира оваа кампања во средини со мнозинско албанско и ромско население, во кои е и најзастапен овој проблем.

„Тоа е во однос на патријархалниот менталитет кој постои, главата на семејството да одреди за партијата за која гласа тој, да гласаат и другите членови на семејството“, изјави г-ѓа Ѓунер Небиу, претседателка на Женската Граѓанска Иницијатива АНТИКО.

Покрај семејството, како фактори коишто имаат влијание на оваа појава се и државните институции, ДИК, избирачките одбори и најмногу политичките партии, смета менаџерката на проектот г-ѓа Сања Костовска.

„На самите политички партии честопати им е во прилог семејното гласање и гласањето во име на друг. За жал, досега не се почувствува спремност од политичките партии за спречување на овој проблем, поради тоа што очигледно на политичките партии им е помило да си го осигураат местото на изборите, отколку изборите да поминат чисто“, рече г-ѓа Сања Костовска, аналитичар во ЦИКП.

ЖГИ АНТИКО и Центарот за истражување и креирање политики (ЦРПМ), изработуваат анализа за појасен пристап кон ова прашање. Резултатите ќе бидат презентирани на 9-ти февруари во Скопје. Кампањата ќе трае до почетокот на предизборните активности.

 

 

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.