Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Работилница по повод Денот на човекови права
Датум: 18.12.2008
 

Тема: Обврски од известувањето на Телата на ООН за човекови права: Спроведување на препораките и следни чекори. Министерството за надворешни работи (МВР), Тимот на Обединети Нации во Mакедонија и Канцеларијата на Високиот Комесар на ООН за човекови права - Женева, на 16-ти и 17-ти декември во хотел Континентал во Скопје организираа дводневна работилница.

Целта на работилницата беше учесниците да се запознаат со методологијата и да направат оценка на напредокот во спроведувањето на препораките на механизмите за човекови права на ООН и да договорат заеднички стратегии за следните чекори. Исто така, Министерството за надворешни работи информира и побара мислења од учесниците околу подготовката на Државниот извештај за Универзалното периодично разгледување во рамките на новиот механизам на ООН, кој за Македонија ќе биде разгледуван во мај 2009-та година.

На работилницата учествуваа, претставници/чки на граѓански организации, Владата на Република Македонија (повеќе минстерства), Собранието на Република Македонија, судството и други меѓународни и регионални организации. Воедно, на работилницата учествуваше и претставничка од Женската Граѓанска Иницијатива Антико, која зеде активно учество во тематската група во однос на препораките за Комитетот на ООН.

Работилницата се реализира со интерактивен пристап, следуваа презентации, работа во групи, пленарни дискусии и сесии.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.