Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Антико продолжува со активностите на проектот "Родовата еднаквост и локалната самоуправа"
Датум: 28.11.2007
 

Работењето кон целта за постигнување на родовата рамноправност и справување со постоечките нееднаквости многу често значи да се работи различно со мажите и жените, бидејки тие често имаат и различни потреби и приоритети, аспирации и придонесуваат кон развојот на различни начини. Родовата рамноправност и зајакнувањето на жените се засновани на принципите на човековите права и социјалната правда. Ова е еден од главните чинители на одржливиот развој на човештвото.

Имајќи ги во предвид сите овие факти, ЖГИ Антико во рамките на програмата Жените и општеството до крајот на март 2008-ма година во 8 локални заедници, продолжува да ги одржува активностите на едногодишниот проектРодовата еднаквост и локалната самоуправа“ поддржан од GFW.

Од планираните 92 активности до крајот на март 2008-ма година, ќе се реализираат уште 32 јавни дебати, тркалезни маси, интерактивни работилници, конференции на важни теми од женските прашања и постигнувањето на родовата рамноправност на локално ниво. Настаните се предвидени да се одржат во Скопје, Гостивар, Кичево, Куманово, Крушево, Битола, Пробиштип и Дебар.

Основна цел на иницијативата е да се даде придонес за зголемување на свесноста, информираноста и знаењата на жените од различни етнички групи, структури и институции во дефинирањето на родовите односи, родовите прашања и родовата рамноправност.

Реализираните активности се спроведуваат со цел да се даде јавност на потребата за надминувањето на прашањата на патријархалните вредности, сексизмот, нерамноправната поделба на трудот и моќта во приватната и јавната сфера, како и влијанието на образованието, медиумите за одржувањето на сексизмот.

Во спроведените активности учесниците/чките ќе се запознаат и со содржината на Законот за еднакви можности и нејзина примена во пракса, како и дадените препораки на CEDOW Комитетот за Македонија.

Преку овој проект Антико ќе даде придонес за зголемувањето на свесноста знаењата и информираноста на учесниците од различни структури за потребата за интегрирање на родовата перспектива во политиките, стратегиите и програмите на единиците на локалната самоуправа (ЕЛС).

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.