Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
Во ноември 2007 започна новиот проект на Антико ”Жените тоа го можат” 2007/2008
Датум: 01.12.2007
 

На 26 ноември 2007-ма година, ЖГИ Антико започна со реализацијата на новиот проект од програмата “Жените тоа го можат” поддржан од Norwegian People's Aid и Работната група за постигнување на родовата еднаквост при Пактот за Стабилност како и мрежата на НВО од Југоисточна Европа меѓу кои и Женската Граѓанска Иницијатива Антико. Програмата има за цел да ја унапреди родовата рамноправност и учеството на жените во процесите на донесување на одлуки во сите нивоа. Проектот ЖТГМ од страна на ЖГИ Антико се реализира во континуитет од 2002-ра година.

Целите на проектот се: Јакнење на самодовербата и стекнување на вештини и способности за активно учество на жените во јавниот и политичкиот живот.
ЖГИ Антико, преку јакнење на политичко - управувачките вештини на жените и дефинирањето на родовата димензија на женскиот јавен активизам дава придонес за зголемувањето на бројот на жени во политиката и на раководни функции и позиции. Активности на проектот се:

  • Организирање на 3 дневна обука на обучувачи ТОТ  (доедукација на посточкиот тим од 14 едукаторки);
  • Организирање и одржување на 7 локални семинари дизајнирани според програмата ЖТГМ;
  • Воспоствавување на соработка со политичките партии, женските форуми на политичките партии, ЕЛС, родовите комисии и други релевантни институции на локално и централно ниво;
  • Печатење на работни материјали, прирачници и збирка на текстови ЖТГМ и Жени во Фокус;
  • Поттикнување и поддршка на женското вмрежување и активно делување во заедницата;
  • Техничка и финансиска и поддршка за спроведување на 5 јавни акции во заедницата од страна на целната група како последователни активности;
  • Одржување на состаноци и средби со обучувачките и локалните организаторки на семинарите;
  • Мониторинг;
  • Интерна и екстерна еваулација со надворешена евалуатор/ка;
  • Еваулативен семинар фацилитиран од независна надворешна евалуатор/ка.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.