Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Медиумска поддршка за Антико и претставување на Проектот и активностите на ЖТГМ
Датум: 27.03.2008
 

Членка на координативниот тим на ЖГИ Антико зеде учество во Утринската програма „Журнал“ на Националната телевизија СИТЕЛ на 26.03.2008-ма година каде беше промовиран проектот WCDI 2007/2008, неговите цели, активности и постигнати резултати, како и претстојните семинари и друг вид на активности кои ќе се одржат во локалните заедници на Република Македонија.

Посебно се истакна вмрежувањето и формирањето на интерсекторските мрежи од страна на учесничките на семинарите, жени од повеќе партии, етнички групи, професии и социјален статус кои по завршувањето на семинарите спроведуваат јавни акции во заедниците во однос на идентификуваните проблеми и потреби од областа на женските прашања, особено насилството врз жените и семејното насилство, како и постигнувањето на родовата рамноправност и изградбата на мирот во заедницата.

Семинарите на програмата ЖТГМ кои ЖГИ Антико ги реализира се дизајнирани да ја развиваат и зајакнат самодовербата, овозможат стекнување на знаења за политички и управувачки вештини, јавно застапување, дебатирање, формирање на став, аргументирање, преговарање, медиумско преставување, организирање и водење на кампањи и мотивирање на жените за активно учество во политичкиот и јавниот живот во заедницата преку дефинирање на концептот на родовата рамноправност.

Со овој проект предвидено е да се организаираат и реализираат 7 семинари во неколку градови во Република Македонија: Скопје, Прилеп, Тетово, Охрид, Скопје, Штип и Тетово. Целни групи на семинарите ќе бидат жени кои работат и делуваат во различни сектори како: политички партии, локална самоуправа, комисиите на локалната самоуправа, медиуми, невладини организации и синдикатот.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.