Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Антико започна со организирањето на семинари за политичко зајакнување на жените
Датум: 29.03.2008
 

Зајакнувањето на жените претставува колективен потфат кој вклучува и индивидуална промена и колективна акција. Зајакнувањето на жените подразбира развивање на способноста за преземање на колективна и индивидуална одговорност и контрола над своите животи, да ги идентификуваат своите потреби и да ги одредат интересите кои им одговараат. Во повеќе случаи зајакнувањето на жените бара и трансформација на трудот и општеството. Важен услов за поделбата на трудот е поделбата на позициите на моќ и одлучување со најмалку 40/60 од идеалните 50/50 за секој пол во секоја јавна сфера во општествено - политичкиот живот.

Имајки ги во предвид состојбите во оваа област во Република Македонија, ЖГИ Антико продолжува со реализирање на активности - семинари со цел да даде придонес за создавање на ефективни промени во оваа област.

Одржан семинар”Жените тоа го можат “ во Скопје!

На 29.03.2008-ма година се одржа семинар “Жените тоа го можат” во хотел Јадран, Скопје каде присуствуваа 17 учесници жени од различни сектори (политички партии, локална власт , медиуми и други институции) од каде поризлезе иницијатива за организирање на Локална акција која ќе има за цел подготовка и анализа на работата на Комисиите за еднакви можности на мажите и жените во градот Скопје.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.