Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Промовирање на националната стратегија за семејно насилство на Р. Македонија
Датум: 25.11.2008
 

Денес  во просториите на  Даре Џамбаз, Министерот Џелал Бајрами официјално ја промовираше Националната стратегија за борба против семејно насилство 2008-2011година, како и водичот за постапување на професионалните структури.

Членките на Антико и сите други женски групи кои работеа на оваа проблематика се горди бидејќи една од нашите главни стратешки цели која ја поставивме пред 10 години и за што систематски и неуморно работевме на локално национално и меѓународно ниво, почнува да биде реалност.

Прашањато околу семејното насилство денес веќе е поставено во политичката агенда и стана јавно и општествено прашање. Ова за нас, преставуваше/ва идеал. Затоа сите ние кои заедно вложивме труд, енергија и дел од нашиот секојдневен живот е голема сатисфакција, а и искра на надеж која ни дава дополнителна моќ и силина да истраеме во нашите заложби за остварување на промени, без кои убедени сме дека не може има општествен напредок - траен мир во локални и глобални рамки.

На конференцијата во Даре Џамбаз свое излагање освен Министерот за труд и социјална политика г-дин Џељаљ Бајрами, имаа и Државниот секретар г-дин Душко Миновски и претставниците на Националното координативно тело.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.