Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Локална Акција Тетово - поттикнување и давање на видливост на женското организирање и уметничко творештво!
Датум: 09.05.2008
 

Како дел од активностите кои се имплементирааат со проектот “Жените тоа го можат” на 8.05.2008-ма година во Културниот Дом во Тетово од 16 часот беше организирана Локална Акција со мотото “Да се запознаеме преку уметноста” каде беа присутни над 120 учесници.

Иницијативата произлезе од група жени кои беа учеснички на семинарот “Жените тоа го можат “ одржан на 5.04.2008-ма година во Тетово во организација на ЖГИ Антико со поддршка на Норвешката Народна Помош и Пактот за стабилност. Семинарот беше наменет за зголемување на самодовебата на жените и нивните политичко - управувачки вештини со цел за понатамошно нивно активно вклучување во јавниот и политичкиот живот.

Како резултат на нивната ангажираност на семинарот произлезе и локалната акција која ја организираше неформалната група на жени - учеснички на семинарот. Акцијата имаше за цел да ги запознае, афирмира и мотивира жените да организираат културен настан и преку уметничка средба да го поттикнат женскиот јавен активизам и ангажман во заедницата, а истовремено да дадат значење на женското уметничко творештво во повеќе области.

На настанот присуствуваа претставнички од политички партии, претставници од студентската унија, уметници, интелектуалци. Програмата на настанот беше разновидна, беа изложени на слики од млади уметници и студентки на уметност од тетовските универзитети, се читаше поезија, беше изведена програма од уметници на клавир, флејта и виола, а потоа беше промовиран и краткометражен филм.

Јавната акција на групата "Жените тоа го можат" беше реализирана во соработка со Универзитетската младина на Тетово.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.