Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Спроведување на три месечна професионална пракса
Датум: 24.07.2017
 

 

 

Согласно со проектот, 30 невработени жени реализираа 3 месечна професионална пракса во бизнис секторот и јавните установи. АНТИКО заедно со локалните медијатори во континуитет спроведуваше мапирање на потенцијални работодавачи. Откако се изврши предфиналната селекција, АНТИКО испрати Дописи за воспоставување соработка до 24 организации/институции. Од нив 23 се согласија да ги прифатат корисничките да ја обавуваат професионалната пракса во нивната институција/организација, односно:

Куманово:

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–РЕСИ – две практикантки;

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–ЛЕЈДИ СТИЛ – една практикантка;

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–ЊУ ФЕШН – една практикантка;

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–ФИОНА – две практикантки.

Штип:

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–КОНТЕСА – две практикантки;

ЈЗУ ЗДРАВСТВЕН–ДОМ Панче КАРАЃОЗОВ – две практикантки;

ФЗОМ ПЕ ШТИП – две практикантки.

Битола:

МКЦ–БИТОЛА – една практикантка;

БАИРСКА СВЕТЛИНА – две практикантки;

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–КСЕНИКС – една практикантка;

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–ВИОЛА ФИТ – една практикантка;

ФРИЗЕРСКО СТУДИО ЛА БЕЛА – една практикантка.

Тетово:

АЛБИМЕДИКА БИОХЕМИСКА ЛАБ – една практикантка;

ФРИЗЕРСКИ САЛОН–ДИАМОНД–БЕАУТИ – една практикантка;

КОЗМЕТИЧКИ САЛОН–МАКСИМУС-БХС – една практикантка;

НЕТИНГ ШКОЛА ЗА ЈАЗИЦИ – една практикантка;

ОТВОРЕН ГРЃАНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ ЗА Д.У. ТЕТОВО – една практикантка;

СТАРТЕР ФОН ФОН–ТЕТОВО – една практикантка.

Скопје:

ПЗУ ДОКТОР МАЕР – една практикантка;

НВО ИРИЗ – една практикантка;

ПЗУ ИНТЕРГИН БИОХЕМИСКА ЛАБОРАТОРИЈА – две практикантки;

НВО РОМАВЕРЗИТАС – една практикантка;

АПТЕКА РУНОЛИСТ – една практикантка.

Воспоставена е директна соработка со работодавачите и тие издадоа Потврдни писма за отпочнување на практиканството. Креирани се документи за мониторинг, евалуација и известување поврзани со ангажманот на практикантките и потпишани се трипартидни Договори за практиканства. Меѓу другото работодавците, со потпишувањето на договорите, се согласија, откако ќе заврши професионалната пракса да им обезбедат Потврди за практиканство на нашите кориснички, како би можеле уште повеќе да го зголемат своето CV и да бидат поконкурентни на пазарот на трудот. Сите практикантки континуирано се посетуваа од проектниот тим на АНТИКО. Практикантките беа посетени по минимум два пати.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.