Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Јавна акција во Штип: 50% застапеност за жените
Датум: 22.05.2008
 

Јавна акција во Штип: 50% застапеност за жените! Неформалната група „Жените тоа го можат“ бара да се зголеми застапеноста на жените во кандидатските листи и во сите стуктури на одлучување!

Во Штип на 22-ри мај беше организирана Локална акција на тема: „Еднакви можности за сите во политиката - И ние сме тука”.
Основна цел на локлната акција е: зголемување на видливоста на проблемот за нееднаквата инволвираност на жените на кандидатските листи и подигање на нивото на информираност на граѓаните.

Реализацијата на Локалната акција се одвиваше во неколку етапи: - анализа на кандидатските листи во рамка на предвремените избори и нејзино објавување во медиумите:

 • изработка на ТВ спот и нејзино континуирано емитување на ТВ Ирис - Штип
 • во рамките на информативна емисија Утринско Будење на ТВ Ирис

  Членките на неформалната група имаа промоција на локалната акција и едночасовна дебата на теми од женските прашања и постигнувањето на родовата рамноправност. Тие упатија јавен апел до сите политички партии за поддршка за еднакво учество на жените во процесот на донесување на одлуки. Во текот на целата предизборна кампања следуваше континиурано прикажување на ТВ Спотот во ТВ Ирис.

   

   

   

   

 •  
   
   
  12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
  18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
  14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
  02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
  29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
  25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
  12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
  18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
  13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
  07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
  07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
  06.12.2017 - Општина Теарце-
  05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
  04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
  02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
  01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
  01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
  01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
  01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
  01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.