Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Претставничка на Антико учествуваше на Шестата регионалната Конференцијата во Дубровник одржана на 6-7 Јуни 2008
Датум: 10.06.2008
 

На конференцијата учествуваа сите регионални партнери на програмата каде се презентираа сите достигнувања и резултати и се дефинираа понатамошните акции во рамките на проектот ЖТГМ, на локално и регионално ниво.

Оваа година на 6 и 7 јуни во Дубровник, ЦЕСИ од Загреб, под покровителство на Жупанката на Дубровачко - Неретванската Жупанија и поддршка на NPA ја организира 6-тата регионална конференција „Жените тоа го можат“.

Конференцијата беше од меѓународен карактер и на неа присуствуваа преставнички/ци од 17-те партнер организации кои го спроведуваат проектот во 8 земји од регионот како и претставничките од Лабористичката партија на Норвешка кои се идејните автори на програмата WCDI. Освен нив на конференцијата присуствуваа и претставнички од државните институции односно секторите за унапредувањето на родова рамноправност од земјите на регионот. Целта на конференцијата беше да се разменат искуствата и добрите практики во областа на унапредувањето на родовата рамноправност и дефинирањето на идните акции, кои ќе дадат придонес за унапредување на положбата на жените и постигнување на родовата рамноправност во јавниот и политичкиот живот.

„Жените тоа го можат“ е програма која се спроведува низ цел свет, а нејзина цел е зајакнување на жените од политичките партии, синдикатите, цивилното општество, медиумите, локалната самоуправа и др.  кои активно би сакале да се вклучат во јавниот и политичкиот живот на своите земји. Програмата дава придонес за унапредување на родовата рамноправност и го зголемува учеството на жените во процесите на одлучување.

Минатата година во земјите на регионот на овие семинари и локални акции учествуваа над 4.500 жени кои дадоа придонес за зајакнувањето на положбата на жените во внатрепартиските структури и помогнаа во дефинирањето на родовата димензија на женскиот јавен и политички ангажман.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.