Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Спроведена средба за иницирање на социјален дијалог во Штип
Датум: 02.11.2016
 

На 01.11.2016 година, во Штип се одржа средба за иницирање социјален дијалог помеѓу засегнатите страни, на тема предизвиците при вработување на жени од немнозински етнички заедници. Институциите од Штип го дадоа својот став и мислење во однос на тоа кои се гледиштата нивни за предизвиците кои ги имаат жените од немнозинските заедници и зошто тие не се активни на пазарот на трудот. На средбата се зборуваше за различните начини со кои жените ќе можат да семотивираат со цел да се вклучат на пазарот на трудот, како и кои се придобивките доколку тие се активни и придонесуваат финансиски во семејствата, а со самото тоа и во општеството.

Оваа активност се спроведува во рамките на проектот „Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот“, финансиски поддржан од Европската Унија, а менаџирн од страна на ЦФЦД - при министерството за Финансии на РМ. Проектот се спроведува во 5 општини: Скопје, Битола, Штип, Куманово и Тетово и истиот го имплементираат ЖГИ АНТИКО во партнерство со CARE Deutuschland/Luxembourg e.V.

На следниот линк можете да ја погледнете изјавата за медиумите од спроведената средба www.youtube.com/watch

Повеќе информации за проектот и проектните активности можете да најдете на следната веб страна http://sheisbuildingfuture.org/mk/pochetna/

 

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.