Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 17 декември 2017
СЕКОЈ ИМА ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА И ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ!
Датум: 19.08.2015
 

ПОВИК ДО НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, МЕДИУМИТЕ, ГРАЃАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ГРАЃАНИТЕ:

СЕКОЈ ИМА ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА И ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ !

Дел од медиумите вчера, на 18.08.2015, ја актуелизираа приказната за суровата животна приказна на 52-годишната тетовчанка, Нина Диму. Нина Диму, веќе 15 години е практично бездомничка, се наоѓа во исклучително тешка здравствена состојба, која поради неухранетоста и отсуството на соодветна здравствена нега, состојбата постојано и се влошува.

Диму, живее сама е и социјален случај чие здравје и способност особено се нарушило по 2013 г. кога претрпела сообраќајна несреќа. До сега била оставена на милоста на нејзините соседи кои се грижеле за неа се до пред некој ден кога таа паднала во бессознание и нивната грижа веќе не e доволна. Таа е оставена сосема сама во мизерни и ужасни нехиенски услови да се бори за својот живот.

Овој случај, претставува грубо кршење на основните човекови права на здравствена заштита која на граѓаните и граѓанките на Република Македонија им е уставно загарантирано.

Затоа, ги повикуваме сите надлежни институции во државата , да превземат итни мерки, и да обезбедат здравствена заштита и услови за достоинствен и безбеден живот на оваа несреќна жена, бидејќи со вакво однесување, нејзе и е прекршено и скратено правото на социјална и здравствена заштита и сигурност, која државата им го гарантира на сите свои граѓани/ки . Истовремено, ги повикуваме и бараме поддршка од сите граѓански организации, медиуми и граѓани да се приклучат на акцијата за заштити оваа жена и сите други граѓани/ки во ваква ситуација.

БАРАЊЕ ДО НАДЛЕЖНИ ИНСТИТУЦИИ:

1. ИТНО ЗГРИЖУВАЊЕ НА НИНА ДИМУ ВО СООДВЕТНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА КАДЕ ЌЕ МОЖЕ ДА ЈА ДОБИЕ ПОТРЕБНАТА ЗДРАВСТВЕНА НЕГА ДО НЕЈЗИНОТО ЦЕЛОСНО ЗАКРЕПНУВАЊЕ.

2. АЖУРНОСТ НА СОЦИЈАЛНИТЕ СЛУЖБИ ВО ПРЕВЗЕМАЊЕТО НА ИДНИ МЕРКИ ЗА ЗГРИЖУВАЊЕ НА НИНА ДИМУ ВО СООДВЕТНА УСТАНОВА КАДЕ ЌЕ И СЕ ПРУЖИ ОСНОВНИ И ДОСТОИНСТВЕНИ УСЛОВИ ЗА ЖИВОТ.

Со почит,

Женска граѓанска иницијатива АНТИКО

 
 
 
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
28.11.2017 - Скопје -Меѓународната Кампања „ 16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња„
28.11.2017 - Билтен бр.2 01 Мај - 31 Август 2017
28.11.2017 - Трет- Граѓански собир во Општина Карпош
27.11.2017 - ТЕТОВО Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“.
24.11.2017 - Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“ под мотото „Стави крај на насилството врз жените и семејното насилство“
13.11.2017 - Теарце-Здружени Сили за Заеднички Интереси!
07.11.2017 - Прв форум во Општина Теарце - Партиципативна Средба
06.11.2017 - CIVICA MOBILITAS | Citizens for change!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.