Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 14 јуни 2024
Национална конференција посветена на одбележување на 20 години од усвојувањето на Пекингшката декларација и платформа за акција
Датум: 06.3.2015
 

На 6ти март 2015 год., во Холидеј Ин, беше организирана Национална конференција за одбележување 20 години од усвојувањето на Пекингшката декларација и платформа за акција. Конференцијата го носеше глобалното мото „Јакнење на жените – јакнење на човештвото, претставете си“ под кое ООН, заедно со земјите членки ширум светот организираат настани по повод одбележување на одржувањето на светската конференција посветена на правата на жените во 1995 година во Пекинг. Конференцијата имаше за цел да не потсети на визијата и целите коишто беа поставени во 1995год., да го оценат напредокот којшто е постигнат на полето на родовата еднаквост во изминатите 20 години, да предизвика конструктивен дијалог околу постоечките предизвици и идните приоритети во оваа област и да повикаат на уште позасилена ангажираност и залагање.

На конференцијата збор зедоа претставници на ОН и на релевантните државни институции во земјата и пратставници на граѓанскиот сектор и граѓански активисти/ки кои работат во областа на унапредување на женските права и родовата рамноправност. Од конференцијата произлегоа заклучоци за достигнувањата на Република Македонија во областа во последните 20 години и беа донесени препораки и насоки во кој правец треба да се дејствува во иднина. Конференцијата беше организирана од страна на Телото на ОН за родова еднаквост и зајакнување на жените (UN Women) и Министерството за труд и социјална политика

 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.