Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Годишен извештај за имплементација на Стратегијата за родова еднаквост за 2013 година
Датум: 22.10.2014
 

На ден 22.10.2014 год. преставнички на ЖГИ АНТИКО учествувуваа на јавната расправа организирана од Комисијата за еднакви можности на жените и мажите на Собранието на Република Македонија. На дневен ред беше Годишниот извештај за имплементација на Стратегијата за родова еднаквост за 2013 година.

На седницата покрај членовите/ките и замениците/чките на Комисијата, учествуваа пратеници/чки на Собранието на Република Македонија, преставници/чки од Министерството за труд и социјална политика, здравство, економија и образование и наука ,како и претставници/чки на локалните комисии за еднакви можности, претставници/чки на НВО секторот и меѓународни организации. Јавната разбрава ја отвори преседателка на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите, Г-ѓа Лилјана Поповска, додека раководителката на Канцеларијата на UN Women Скопје, даде мал осврт на успгласеноста на Стратегијата со политиките на светско ниво и ги посочи предизвиците на кои треба особено да се внимава во иднина.

Во продолжение на седницата преставничките од Министерствата ги презентираа активностите и постигнатите резултатите во 2013 во однос на исполнувањето на целите на Стратегијата за родова еднаквост на Република Македонија и дадоа препораки за идно дејствување во оваа насока.

На јавната расправа активно се вклучија и граѓанските организации: ЖГИ АНТИКО, Акција Здруженска, Реактор, НСРР СОЖМ и Македонско женско лоби кои работа во областа на постигнувањето на родовата рамноправност. Тие изнесоа свои согледувања , анализи во однос на извештајот, а и конструктивни предлози, сугестии, забелешки и препораки во однос на имплементацијата на Статегијата од страна на надлежните министерства.

Од дискусијата , произлегоа повеќе конкретни заклучоци и препораки кои во главно се однесуваа на формата и содржаната на извештајот, усогласеноста на акциските со оперативните планови, унапредување на политиките. Посебно беше истакната улогата на Министерството за образование и наука и нејзината во процесот на постигнувањето на родовата рамноправност. Исто така една од важните теми на кои им се посети внимание беше и женското здравје односно раното откривање на одредени заболувања, продолжувањето на работата на родовите студии во виското образование, унапредување на политиките за борба против родовите стереотипи и дискриминацијата во општеството, зголемување на бројот на жени во политиката, зголемување на фондот на сретства за економско јакнење на жените и др.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.