Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Kонференција на тема “Локални избори 2013 – За родова рамноправност”
Датум: 11.12.2012
 

На 10 декември 2012 година, во х. Александар Палас во Скопје, беше одржана Конференција на тема „Локални избори 2013 – За родова рамноправност“. Конференцијата беше имплементирана во рамките на во рамките на Кампањата за поголемо учество на жените на локалните избори како кандидатки за градоначалнички и советнички. Присуствуваа 22 учесници, претставници од граѓанскиот сектор, политичките партии, академската јавност, домашните и меѓународните институции. На конференцијата беше упатен повик до политичките субјекти и сите релевантни фактори, да создадат услови и еднакви можности за вклучување на жените во процесите на одлучување и креирање на политики на локално ниво, како одговор на реалните потреби во заедниците и современите демократски придобивки.

Претставниците на политичките партии во контекстот на своите излагања информираа за можните кандидатки за градоначалнички за Локалните избори 2013 и се осврнаа на внатрепартиските политики за поголемо учество на жените во структурите на одлучување. Граѓанските здруженија во Република Македонија, својата поддршка ја изразија преку потпишување на повеќе од 100 Декларации ( од кои Антико обезбеди 53 ) за зголемување на бројот на жените во локалните структури на власт и почитување на законската регулатива. Преку оваа Декларација, иницијаторите Женска граѓанска иницијатива АНТИКО, Македонското женско лоби и Националниот Совет за Родова рамноправност- СОЖМ, ги повикаа политичките партии формално да ја изразат својата посветеност кон унапредување на родовата еднаквост, и доброволно да го рефлектираат духот на мерките во Изборниот законик во нивните политики и активности.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.