Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Jавни дебати/тркалезни маси, со претставници на различни политички партии во локалните заедници
Датум: 28.12.2012
 

Во месеците октомври и декември 2012 беа реализирани 12 јавни дебати / тркалезни маси со претставници на различни политички партии во 11 локални заедници (Липково 16.10.2012; Могила 16.10.2012; Куманово 07.12.2012; Гостивар 08-12-2012; Кичево 12.12.2012; Пробиштип 12.12.2012; Тетово 12.12.2012; Ресен 13.12.2012; Тетово 14.12.2012; Битола 15.12.2012; Велес 17.12.2012; Струга 21.12.2012;) на тема „Локални избори 2013 – предизвици и можности за зголемување на бројот на жените на градоначалнички и советнички позиции“. Јавните дебати беа фацилитирани од локални ресурси – соработнички од локалните заедници и членки на мрежата на Антико, а вкупно учествуваа 182 претставници/чки од различни политички партии.

Периодот на реализација на овие активности се совпадна со иницијативата на Антико и партнерите за зголемување на учеството на жените во структурите на локалната власт, односно воведување на механизми /квоти за избор на жени градоначалнички. Имајќи предвид дека во месец март 2013 ќе се одржат и Локалните избори, Антико се определи за тема со која ќе даде придонес кон зголемување на учеството на жените во структурите на одлучување на локално ниво, и поттикнување на политичките субјекти за преземање на соодветни мерки и ефективни решенија со кои ќе обезбедат еднакви можности за жените во локалните политички процеси. Значајно е да се истакне дека иницијативата беше поздравена и поддржана од претставниците/чките на политичките партии, а препораките и заклучоците од јавните дебати ќе бидат проследени до раководствата на политичките партиии и застапувани во рамките на Кампањата, со која Антико и понатаму продолжува.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.