Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Циклус од 8 работилници со две групи на млади Ромки/ми во рамките на проектот „Жените Ромки тоа го можат II “
Датум: 24.12.2012
 

Во периодот ноември – декември 2012 година, во рамките на проектот „Жените Ромки тоа го можат“ беа имплементирани 8 работилници со млади Роми/ ки. Проектот има за цел да даде придонес кон зголемување на бројот на жени Ромки во јавниот и политичкиот живот во Република Македонија и вклучува повеќе активности. На работилниците присуствуваа 36 учесници кои ги зајакнаа капацитетите за родови прашања, јавен активизам, како и за препознавање на родовите проблеми и потреби и преземање соодветни акции во заедницата за подобрување на учеството на жените Ромки во јавниот и политичкиот живот.

Активностите се спроведоа според следнава динамика: на 17 и 18 ноември, две работилници на тема - Родови концепти и човекови/женски права во х. Вип , Скопје, на 24 и 25 ноември, две работилници на тема - Лидерство, во х. Вип , Скопје, на 01 и 02 декември, две работилници на тема - Техники на лобирање и јавно застапување во х. Порта, Скопје, на 08 и 09 декември, две работилници на тема - План за подготовка и спроведување на јавни акции во заедницата, во х. Порта, Скопје. Беа разменети различни идеи и ставови, но и искуства и практики од секојдневниот живот во однос на неповолната положба на жените Ромки, како резултат на недоволното образование, лошата економска состојба и невработеноста, предрасудите и стереотипите, како и традиционалните вредности кои се присутни кај ромската популација.Учесниците истакнаа дека самите жени не се заинтересирани за активизам и учество во политиката, но исто така немаат поддршка од семејствата, ниту од политичките партии за да можат да се мотивираат и напредуваат во политичката кариера.

Од самите дискусии произлегоа и одредени предлози за јавни акции, кои подетално се разработија за време на работилниците на тема - План за подготовка и спроведување на јавни акции во заедницата. Со имплементацијата на јавните акции, целната група има можност практично да ги примени стекнатите знаења од областа на лобирањето, јавното застапување и лидерството.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.