Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Работилници за зајакнувење на капацитетите на претставниците на Единиците на локална самоуправа
Датум: 27.12.2012
 

Во периодот септември – декември 2012 се одржаа 8 работилници за зајакнување на капацитетите на претставниците на единиците на локалната самоуправа за поефикасно спроведување на Законот за еднакви можности на жените и мажите, унапредување на родовата рамноправност преку креирање на родово сензитивни јавни политики и нивна имплементација во пракса. ЖГИ Антико работилниците ги реализираше во општините Могила, Липково,Чашка и Кичево, со кои потпиша и Меморандум за соработка.

Темите предизвикаа значителен интерес кај присутните учесници во општините и наметнаа многу прашања за дискусија, но, генерално недостатокот на финансии беше истакнат како проблем, кој што ја оневозможува целосната реализација на програмите и плановите кои се однесуваат на родовата проблематика. Динамика на работилниците: 16.10.2012, во општина Липково – две работилници на тема : „Основи на дискриминација“ и „Родово одговорно буџетирање“ со 16 учесници, 19.10.2012, во општина Могила – две работилници на тема: „Основи на дискриминација “ и „ „Планирање и подготовка на локални акциски планови за постигнување на родовата рамноправност “ со 7 учесници, во општина Чашка на 23.11.2012 – беа одржани две работилници на тема: „Планирање и подготовка на локални акциски планови за постигнување на родовата рамноправност “ и „Институционална и правна рамка за родова рамноправност“ со 15 учесници, на 26.12.2012, две работилници во општина Кичево – „Родово одговорно буџетирање“ и „Планирање и подготовка на локални акции планови за родова рамноправност “ со 16 учесници.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.