Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Jавни трибини во локалните заедници за пристапот до институционалните механизми и заштита на правата на граѓаните од родова дискриминација
Датум: 30.10.2012
 

За време на третиот квартал на 2012 година беа реализирани 3 јавни трибини ( од вкупно 10 ) на локално ниво, на тема „Пристап до институционалните механизми и заштита на правата на граѓаните од родова и други видови на дискриминација“. Целта на овие активности е подигање на јавната свест и информираноста на граѓаните за постоење на правна рамка и институционални механизми за заштита од дискриминација, пристапот до институциите и мерките за превенција и заштита.

Трибините беа фацилитирани и организирани од страна на членките на локалните организации на мрежата на Антико, а вкупно 53 учесници/чки - маргинализирани/ранливи категории на граѓани и претставници на ГО се информираа и дискутираа на темата. Трибините беа организирани во: Тетово на 20.09.2012 со 23 учесници/чки, Струмица на 26.10.2012 со 17 учесници/чки и Шуто Оризари на 28.10.2012 со 13 учесници/чки) Учесниците на трибините имаа можност да се запознаат со општиот поим и основите за дискриминација, законската регулатива и мерките за превенција и заштита, кои се институциите каде можат да се обратат во случај на дискриминација и каква е процедурата за понатамошно водење на постапката по поднесената претставка. Преку презентирање на различни примери од праксата, фацилитаторките ги поттикнаа учесничките/ците да се вклучат во дискусијата со свои размислувања, примери и искуства од секојденвниот живот.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.