Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Kонференција “Демократијата и родовата еднаквост”
Датум: 14.09.2012
 

Конференцијата на тема „Демократијата и родовата еднаквост“ се одржа на 14.09.2012 во Собранието на РМ, по повод 15 Септември – Меѓународниот ден на демократијата.Целта на овој настан беше да ги покрене прашањата за предизвиците и пречките со кои се соочуваат жените и мажите во остварување на основните постулати на демократијата, како што се рамноправноста, партиципативноста и репрезентативноста. На конференцијата земаа учество околу 115 претставници на Собранието на РМ, Владата, политичките партии, академската јавност, граѓанскиот сектор и меѓународните институции. кои дискутираа во однос на споделувањето на одговорноста помеѓу жените и мажите во креирањето на политиките и донесувањето на одлуките.

Конференцијата ја отвори претседателот на Собранието г-дин Трајко Вељаноски, кој им даде поддршка на жените во напорите за постигнување на родова рамноправност и истакна дека ќе се продолжи со праксата законите да се разгледуваат од родова перспектива, а како следна фаза да се воведе родово одговорно буџетирање на сите нивоа. Свое видување во врска со темата дадоа и потпретседателката на Владата на РМ г-ѓа Теута Арифи, претставници/чки на Парламентот на РМ, претставнички на граѓанскиот сектор и меѓународните организации во Македонија.

Генералната констатација од нивните излагања беше дека изминатите години е постигнат значителен напредок на полето на родовата рамноправност и еднаквите можности, но дека тоа не е доволно, затоа што постојат отворени прашања на кои и понатаму треба да се работи координирано и со учество на сите засегнати страни. Конференцијата беше планирана активност во годишната програма 2012 на мрежата на ЖГИ АНТИКО. Иницијативата ја поддржаа и се вклучија Македонското женско лоби и Клубот на жени пратенички, како и меѓунународните институции.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.