Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
ВО СОЛИДАРНОСТ СО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ЗА ЖЕНСКИ ПРАВА ОД ИРАК / IN SOLIDARITY WITH IRAQI WOMEN’S RIGHTS ORGANIZATIONS
Датум: 23.06.2014
 

ВО СОЛИДАРНОСТ СО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ЗА ЖЕНСКИ ПРАВА ОД ИРАК

Европската Феминистича Иницијатива (IFE – EFI) и MENA партнерите, покрај организациите за женски права од Ирак и регионот на Курдистан, работат заедно за застапување во Евро-Медитеранската политикча сцена за вредностите на еднаквоста помеѓу жените и мажите и барањето за признавање и спроведување на фундаменталните права на жените за целосно граѓанство. Тие развија заедничка акција основана на солидарност и за зајакнување на вредности на универзалност на правата на жените, ненасилство, антимилитаризам и сепарација на сите религии од законодавната и политичката сфера. Тие се обратија кон предизвиците со кои жените се соочуваат со религискиот екстремизам и конзервативните движења.

Ирак се соочува со сериозна опасност поради бранот на политички исламистички тероризам и религиски екстремизам кој се заканува на популацијата на целата земја и шири страв и трепет помеѓу цивилното население. После воената интервенција на САД, во Ирак се вгради поделба помеѓу заедниците, најмногу создадени од успешната „раздели па владеј“ стратегија, која се повеќе се влошува. Како и во сите вооружени конфликти, жените се првите жртви и најмногу се погодени од поселдиците на присутната трагедија; силување, сексуални тортури, проституција, робство се употребуваат за да се понижат и потчинат жените во целата заеднца.

IFE-EFI ја изразува својта солидарност со организациите за женски права во Ирак кои објавија повик за соработка на сите граѓани на Ирак, повик до сите политички сили и партии, до сите граѓански организации и медиуми:

- Да се спротивстават на амбиентот на опасност во земјата;

- Да се мобилизираат за да ги чуваат градовите во Ирак од непогодите на битките и воените конфронтации и Ирак од секташтво, верски фундаментализам, комунитарианисам и корупција.

- Да се мобилизираат за заштита на сигурноста и безбедноста на гражаните на Ирак, жени и мажи, од сите внатрешни и надворешни закани;

- Да обезбедат итна заштита на жените и девојчињата од сексуално насилство

IFE-EFI ќе дејствува со сите компоненти на демократското движење во цел да изврши притисок на европските влади и сите интернационални институционални актери за преземат итни политички и дипломатски чекори за да го сопрат овој конфликт и да дејствуваат за ненасилна транзиција во Ирак кон одржлив и праведен мир и кон демократија вградена од луѓето во Ирак кои сакаат слобода.

Европска Феминистичка Иницијатива IFE-EFI

22 Јуни 2014, Париз

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.