Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Работилници за зајакнувење на капацитетите на претставниците на ЕЛС
Датум: 30.08.2012
 

Во периодот мај – август 2012 година се одржаа 6 работилници за зајакнување на капацитетите на претставниците на единиците на локалната самоуправа за креирање на родово сензитивни политики и нивна имплементација во пракса, и тоа во општините Теарце, Пробиштип и Гостивар, со кои Антико потпиша Меморандум за соработка. Темите предизвикаа значителен интерес кај присутните учесници во двете општини и наметнаа многу прашања за дискусија, но, генерално, недостатокот на финансии беше истакнат како проблем, кој што ја оневозможува целосната реализација на програмите и плановите кои се однесуваат на родовата проблематика.

Првите две работилници се одржаа во општина Теарце на 29.05.2012 год. со 14 претставници на ЕЛС Теарце ( членови на родова комисија, советници, државна администрација) на темите - Родово буџетирање и Подготовка на локални акциски планови за родова рамноправност. Работилниците во општина Пробиштип се реализираа на 10.07.2012 на темите: ,,Основи на дискриминација,, и ,, Институционална и правна рамка за родова рамноправност,, со 12 претставници од локалната самоуправа. На 29.08.2012 се одржаа последните две работилници во овој квартал со 12 претставници од ЕЛС Гостивар, на тема: „Родово одговорно буџетирање“ и „Подготовка на локални акциски планови за родова рамноправност“.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.