Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Регионален тренинг за тренери - Фацилитатори за женско зајакнување
Датум: 29.06.2012
 

Во периодот 26-29. 06. 2012 година во х. Гранит во Охрид, беше имплементиран Регионалниот ТоТ – Фацилитатори за женско зајакнување. ТОТ-от е планирана активност во рамките на проектот „Поврзување и зајакнување на женски граѓански организации од Западен Балкан кои работат на женски права и родова рамноправност“ кој е поддржан од Европската комисија, а во проектната реализација се вклучени партнерските организации: Антико од Македонија; Партнери за интернационална демократска промена (Белгија); Партнер - Косова - Центар за менаџирање на конфликти (Косово) и Хелсиншки комитет за човекови права (Србија).

Целта на овој ТОТ е зајакнување на фацилитаторските вештини и знаења на учесничките за родови концепти и антидискриминација, со акцент на нивно поврзување и градење коалиции за конструктивно вклучување во политичките и граѓанските процеси на локално, национално и регионално ниво. На настанот учествуваа вкупно 18 учеснички - активистки за женски човекови права од Македонија, Србија и Косово ( по 6 учеснички од секоја земја партнер) кои претходно учествуваа на работилницата за градење на капацитети одржана во месец мај. Обучувачки на тренингот беа две претставнички од Македонија, и по една претставничка од Србија и Косово.

Учесничките разменија искуства, ставови и добри практики во однос на нивниот активизам и постоечките состојби на полето на родовата рамноправност и се согласија дека има простор за соработка и проширување на регионалните иницијативи во ова поле, бидејќи проблемите и потребите на жените од овие земји се заеднички и отвораат широки можности за меѓусебно поврзување и активно делување во рамки на регионот. За учесничките на тренингот, беше подготвен прирачник во кој се содржани тематските содржини кои се обработија за време на сесиите. Во наредниот период обучените 18 фацилитаторки ќе имаат можност стекнатите знаења да ги мултиплицираат во нивните локални заедници, односно во Република Македонија во таргет општините Кичево и Тетово.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.