Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Јавна акција ""Жените Ромки заедно можат повеќе"
Датум: 31.05.2012
 

Втората јавна акција која беше имплементирана во рамкиет на проектот „жените Ромки тоа го можат“ беше имплементирана во месец мај 2012 година и ги вклучуваше следниве активности: - Работилница за охрабрување и мотивирање на жените да се вклучат во политичките процеси, која што се одржа на 28 мај во о. Шуто Оризари со 11 млади учеснички. Работилницата беше фацилитирана од страна на две учеснички на обуката „ Жените Ромки тоа го можат“ – Емина Шемо и Ребека Рамазан.

На работилницата беше истакнато дека жените треба да се обединат околу нивните заеднички интереси без разлика на партиската определеност, затоа што фактичката ситуација покажува дека жените Ромки се соочуваат со исти или слични проблеми и приоритети за кои треба да бараат заедничко решение. - Форум на тема "Учеството на жената Ромка во политиката" кој што се одржа на 30 мај во о. Шуто Оризари.

На форумот зедоа учество 10 претставнички на ромски политички партии кои разменија ставови и искуства околу во однос на зголемувањето на активизмот на членките на ПП и зајакнувањето на улогата на жените во структурите на одлучување. Се осврнаа и на потребата од формирање на женски активи /организации во рамките на партиите и нивното функционирање. Беше истакнато дека само во партијата ДСР е формирана ваква организација, и дека во останатите партии членките треба да се организираат со цел поефективно застапување на нивните права.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.