Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Јавни дебати во општините Крушево и Теарце
Датум: 29.05.2012
 

Јавните дебати во Теарце и Крушево беа реализирани со цел да се утврди степенот на реализација на точките содржани во Манифестите кои жените ги доставија до локалната власт, што е постигнато и кои се идните приоритети. На јавната расправа во Теарце која се одржа на 25.05.2012 година во просториите на општината присутните 19 учесници/чки имаа можност да се запознаат со активностите кои досега беа реализирани и постигнатите резултати. Особено важно за неформалната група на жени беше разгледувањето на точките од ,,Манифестот,, доставен уште во првата фаза од проектот.

Јавната дебата во Крушево се одржа на 28.05.2012 година во Домот на културата, во присуство на 18 учесници/чки. Беа разгледани досегашните реализирани активности како во рамки на локалната акција, така и воопшто во рамки на целиот проект. При разгледувањето на точките од Манифестот се разви дискусија за потребата од активно вклучување на жените во сите процеси на донесување одлуки и активни општествени текови. Неформалните групи на жени( наши целни групи) ја поддржаа имплементацијата на Законот за средно образование, преку јавно застапување и лобирање кај родителите. Тоа придонесе да се зголеми бројот на млади девојки од руралните области кои се запишани во средно и високо образование (околу 95% од младите девојки, го продолжат своето образование во средно училиште, а околу 30% во високото образование).

Жените од руралните средини во општина Крушево во текот на дискусијата како еден од главните проблеми на кои треба да се работи во иднина го посочија непостоењето на јавен превоз од селата до градот. Претставниците од локалната самоуправа и предложија на неформалната група на жени да поднесат барање до општината за отворање нова превозна линија.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.