Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
Јавна дебата за поддршка на жените во нивниот економски развој
Датум: 17.5.2012
 
На 17.05.2012 година, во општина Теарце се одржа јавна дебата за поддршка на жените во нивниот економски развој. На дебатата учествуваа 26 учесници, претставници од локалната самоуправа, жени вклучени во проектот и претставнички од успешни претпријатија кои се во сопственост на жени или се менаџирани од жени во општина Теарце и Тетово, како и други претставници од државни институции и приватниот сектор.Препораките и заклучоците кои произлегоа од дебатата се однесуваат на соработката помеѓу сите засегнати страни во процесите за економско зајакнување на жените од општината.Сите беа согласни дека треба во рамките на своите ингеренции да ги поддржат жените кои активно сакаат да се вклучат на пазарот на трудот и во економските процеси. Тоа подразбира: континуирано информирање на жените за позитивните владини мерки за вработување и самовработување или доделување субвенции и регистрирање на земјоделци; помош во прибирањето на потребната документација и пополнување на апликации; информирање за слободни работни места во институциите и јавните претпријатија, или во приватниот сектор; развивање на програми за едукација на жените; ревидирање на акциониот план за родова рамноправност со активности кои се насочени кон економско зајакнување на жените и сл.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.