Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Tренинг работилница за градење на капацитети на жени лидерки на тема - Проектен менаџмент
Датум: 08.05.2012
 
Vо периодот од 5 – 7 мај 2012 во Хотел Климетица – Охрид, се одржа Тренингот за Проектен менаџмент беше реализиран во рамките на проектот „Поврзување и зајакнување на женските граѓански организации од Западен Балкан кои работат на женски права и родова рамноправност“ поддржан од Европска Комисија, во партнерство со PDCI – Белгија, Хелсиншки комитет за човекови права од Србија и ПМНК од Косово. На тренингот учествуваа 20 претставнички /жени лидерки од таргетираните општини Кичево и Тетово ( жени на раководни позиции и активни жени од НВО, од институциите на локалната власт, политички партии, медиуми и бизнис секторот). Тренингот беше фокусиран на важноста на интерсекторската соработка и поврзувањето на различни актери во решавањето на проблемите на маргинализираните групи во заедницата. Практичниот дел на тренигот и високиот степен на активност, свесност и мотивација на учесничките, овозможија за време на работилницата да се изработат нацрт верзии на 4 конкретни предлог проекти на идентификуваните проблеми во нивните заедници. Од страна на фацилитаторките им беше предложено со нивна поддршка да ги разработат проектите во нивните општини и да се обидат да аплицираат до потенцијални донатори. Со цел да се обезбеди одржливост и мултиплицирање на добиениете знаења, Антико заедно со регионалните/меѓународните партнер организации подготви и испорача прирачник на учесниците. Тренинг работилницата даде придонес и во воспоставување нови партнерства помеѓу преставничките од различни институции, помеѓу општините Тетово и Кичево, додека мултиетничкиот состав, на групата овозможи да се зајакне меѓуетничката соработка во решавањето на проблемите кои ги засегаат сите жени од овие две мултиетнички општини.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.