Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
Национален акциски план за имплементација на РСБОН 1325
Датум: 23.4.2012
 
Две претставнички на АНТИКО, активно партиципираа во техничката работна група ( формирана при МТСП – Сектор за еднакви можности) за изработка на Национален акциски план за имплементација на РСБОН 1325 (за период 2012-2015). Преку континуирано учество на работните средби, членките на АНТИКО дадоа придонес во креирањето на содржината на планот, идентификувањето на приоритетите и интересите на граѓанскиот сектор и формулацијата на секторските активности и индикаторите кои имаат за цел: - Унапредување на родовата рамноправност, првенција од родово базирано насилство и појава на конфликти во заедниците, како и заштита на човековите права; - Соработка и поврзување на НВО за имплементација на Рез.1325 ; - Градење на капацитети – тренинзи и обуки за активно делување на жените и граѓанскиот сектор на полето на мирот, сигурноста и безбедноста; Претставничките на АНТИКО изработија предлог план ( секторски активности, цели и индикатори) во однос на улогата на невладиниот сектор во процесот на имплементација на акцискиот план и спроведувањето на мониторингот. Предлогот беше прифатен од МТСП и инкорпориран во Нацрт –акциониот план на РМ за имплементација на ООН Рез.1325 за Жените, мирот и безбедноста.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.