Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Работилници со претставници/чки на ЕЛС
Датум: 30.04.2012
 
По успешно спроведените 40 работилници во 10 – те скопски општини во текот на 2011 година, ЖГИ АНТИКО и во 2012 год. продолжува да реализира активности за зајакнување на капацитетите на претставниците на единиците на локалната самоуправа за креирање на родово сензитивни политики и нивна имплементација во пракса. Првите шест работилници беа реализирани во: општина Штип (14.03.2012) со 12 учесници, на темите - Родово буџетирање и Планирање и подготовка на акциски планови за родова рамноправност, општина Ресен (18.04.2012) каде земаа учество 12 претставници од ЕЛС и се разговараше на темите – Институционална и правна рамка за родова рамноправност и Планирање и подготовка на локални акциски планови за родова рамноправност и општина Зелениково (24.04.2012) со 11 учеснички кои имаа можност да се запознаат со Основите за дискриминација и мерките за превенција и заштита, како и со Правната рамка и механизмите за родова рамноправност во Република Македонија. Исто така, учесниците поконкретно беа запознати со одредбите на новиот Закон за еднакви можности и обврските за општините кои произлегуваат од овој закон. За време на дискусиите беа отворени голем број прашања и проблеми со кои се соочуваат општините, но недоволните финансиски средства беа посочени како бариера за непревземањето на конкретни акции и мерки на полето на еднаквите можности. Соработката со општините е официјализирана преку потпишување на меморандуми за соработка.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.