Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Тренинзи за политичко јакнење на жени Ромки - „Жените Ромки тоа го можат“
Датум: 02.04.2012
 
Со имплементацијата на проектот „Жените Ромки тоа го можат“, поддржан од ОСИ- Будимпешта , АНТИКО даде придонес во содавање на можности и перспективи за зголемување на јавниот активизам и политичката партиципација на жените Ромки.. Првиот тренинг се одржа во периодот од 16-18.03.2012 година во хотел Солферино,Струга, со 16 млади жени Ромки, претставнички на 4 ромски политички партии и активистки од граѓански организации, кои се стекнаа со знаења и вештини од областа на родовите концепти и политичкиот активизам. Тренингот го фацилитираа Сонѓул Шабан Ахмед и Фетија Демировска – експертки за родови прашања ( Центар на роми на град Скопје) Во периодот од 30.03. – 01.04.2012 во Хотел Климетица – Охрид, со 18 нови членки од ромските политички партии, активистки од граѓанскиот сектор и студентки, беше реализиран вториот тренинг. Овие активности беа одлична можност претставничките од различна партиска припадност мечусебно да соработуваат, да разменат ставови и искуства, но и да се обединат и солидаризираат околу решавањето на заедничките проблеми и интереси на жените Ромки. Целта на тренинзите е насочена кон зајакнување на женскиот идентитет и моќ – зголемување на самодовербата и мотивацијата на жените за активно учество во јавниот и политичкиот живот, како и зголемување на политичко управувачките знаења, вештини и способности за идентификување на родовите прашања и спроведување на јавни акции во заедницата со кои ќе дадат придонес за зголемување на јавната свест на ромската популација за значењето и потребата за вклучување на жените ромки во јавниот и политичкиот живот. Како резултат на двете спроведени обуки, учесничките во текот на месец мај /јуни ќе спроведат две јавни акции, кои се поврзани со конкретни проблеми од областа на политичкото вклучување на жените.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.