Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
четврток, 28 септември 2023
Печатење и дистрибуција на брошура - Институционална и правна рамка за родова рамноправност во РМ
Датум: 27.12.2011
 
Во текот на месец декември 2011 година, од страна на тимот на АНТИКО, повикувајќи се на заклучоците препораките кои произлегоа како резултат од одржаните дискусиони групи со студенти,а и потребите на другите свои целни групи, беше изготвена брошура „Институционална и правна рамка за родова рамноправност во РМ“ со содржини од областа на правната регулатива за родова рамноправност, останатите документи и акти кои ги уредуваат овие прашања, меѓународните документи и институционалните механизми и нивните надлежности. Имајќи предвид дека институциите, граѓанските организации и останатите клучни субјекти, не се доволно запознати со оваа тематика, а се со цел да се подобри нивното функционирање и придонес во процесите за унапредување на родовата рамноправност, а и креирањето и ефективната имплементација на родово сензитивните политики и програма се пристапи кон подготовка на ваков вид на брошура. Во тој контекст, нејзината намена е да им послужи како практична алатка, да ги едуцира и да им ја олесни работата на горе споменатите субјекти. Во наредниот период( во текот на целата 2012година) брошурата ќе се дистрибуира до ЕЛС, политичките партии, невладините организации, соработниците и претставниците на други институции, кои во доменот на своите надлежности го имаат и вклучувањето на родовата перспектива во општествените текови.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.