Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
„Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство III “ UN Women
Датум: 05.09.2011
 

На 02.09.2011 во извршната канцеларија на АНТИКО беше одржана работилница со локалните тимови одговорни за координација на проектните активности на локално ниво во рамките на проектот „Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство III “ поддржан од UN Women. На работилницата се разговараше за претстојната активност - Мапирање на капацитетите (искуство, потреби и интереси) на жените од руралните средини во општините Теарце и Крушево, односно локалните тимови беа запознати со целта на мапирањето, начинот на неговата реализација ( со методот „врата до врата“ и пополнување на прашалници) и процесот на анализа на прашалниците и подготовка на извештаите. Воедно, тие ги добија конкретните инструкции и појаснувања околу содржината на прашалниците и начинот на нивно пополнување.

Потребата за спроведување на оваа активност е: - да се детектираат вештините и интересите на жените, нивната мотивација и свесност за родовите прашања, покажаниот активизам во заедницата и сл. - да се дизајнираат тренинзите, едукативните работилници и локалните акциски планови согласно потребите на жените - да се користат како корисен ресурс за планирање и дизајнирање на адекватни програми за специфичните потреби на жените од руралните средини од страна на локалната самоуправа и граѓанските организации

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.