Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 28 мај 2023
Антико учествуваше во истражувањето FEMCIT на Евроската Комисија
Датум: 13.9.2008
 

На 13.09.2008-ма година претставничката на ЖГИ Антико, Ѓунер Небиу, реализира средба со Др. Ленита Фреиденвалл (Dr. Lenita Freidenvall), истражувачка од одделот за политички науки на Стокхолм Универзитетот (Political Science at Stockholm University). Средбата се реализираше со цел за учество во истражувањето во рамките на проектот на FEMCIT, истражувачки проект финансиран од шесттата Рамка на Европската Комисија. Проектот се реализира од страна на интердициплинарен тим од 15 партнери од 11 земји меѓу кои беше опфатена и Република Македонија.

ФЕМЦИТ ја истражува релацијата помеѓу променливите форми и искуства гледани од родовиот аспект на граѓанското општество во рамки на мултикултурна Европа и барањата на практиките на современите женски движења. Во ова истражување претставничката на Антико ги изнесе искуствата, ставовите, стратегиите, практиките и нејзините пристапи и учество во граѓанското општество. Но, исто така беа испитувани и можностите и пристапот до телата кои донесуваат политички одлуки. Предмет на истражувањето беше и анализата на релациите (интерсекциите) помеѓу родот и етничноста.

 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.