Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 17 април 2021
Дискусиона група- со студенти од правниот факултет на Државниот Универзитет Тетово
Датум: 28.04.2011
 

На 27.04.2011-та година на Државниот факултет – Тетово беше организирана првата дискусиона група со 19 студенти од овој факултет. Дискусијата ја фацилитираше експертката за родови прашања Афердита Хаџијаха Имери, и преставничката на Антико Ѓунер Небиу кои ги запознаа студентите со работата на Антико и ги воведоа во темата презентирајќи ги клучните национални и европски документи за родова рамноправност, а воедно даде и краток осврт на состојбата (вклучувајќи и статистички податоци) на родовите во одредени сектори во заедницата.

По нејзиното излагање студентите имаа простор да развијат широка дебата за: можностите за подобрување на законската регулатива; да направат споредба со европските процеси и практики; да разменат сопствени искуства; да дадат свои предлози и сугестии за надминување на слабостите. Општиот впечаток за настанот е дека кај студентите има голем потенцијал и добра волја за соработка на овие прашања, но потребна е нивна натамошна едукација, бидејќи немаат доволно познавање и разбирање за родовиот концепт, а тоа ја отежнува и нивната дискусија. Заедничките заклучоци и предлогот на Антико за отворање на родови студии како факултативни, во рамките на Универзитетот беше поздравен од присутните и оваа иницијатива останува понатаму да се разгледува на повисоки инстанци. да се поддржува од Антико( лобира и јавно застапува)

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.