Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
сабота, 10 април 2021
Воспоставена соработка со Единиците на локална самоуправа
Датум: 18.04.2011
 

Со цел да се зајакнат капацитетите на претставниците на локалната власт и локалната администрација, како и останатите субјекти кои можат да дадат придонес во примената на Законот за еднакви можности и стратешките документи на локално ниво, ЖГИ АНТИКО подготви програма за имплементирање на 40 работилници со овие целни групи во 10 скопски општини . Процесот на пристапување до ЕЛС и воспоставувањето на соработката се одвиваше според следниве планирани акции.

До сите скопски општини беше доставено барање за соработка во кое беа образложени нашите предлози и беше побарано да се одржат работни средби на кои подетално ќе се договориме за соработката. Потоа следеа и телефонски контакти со општините, а општините кои позитивно одговорија (Општина Шуто Оризари, општина Ѓорче Петров, Општина Сопиште, Општина Аеродром, Општина Кисела Вода и Општина Чучер Сандево) на нашето барање беа договорени и работните состаноци. На средбите, претставничките на ЖГИ Антико ги доставија и Меморандумите за соработка, а за нивното потпишување требаше учесниците на средбите дополнително да не известат. Воедно, се разговараше за обврските и одговорностите на секоја од вклучените страни, за темите на работилниците и термините за нивна реализација, а беа избрани и организаторите од општините со кои понатаму ќе се одвива комуникацијата за планирање на активностите.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.