Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
ОДРЖАНА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА НА ТЕМА „СПОДЕЛЕНОТО РОДИТЕЛСКО ОДСУСТВО КАКО СРЕДСТВО ЗА ПОДОБРЕНА РОДОВА ЕДНАКВОСТ“
Датум: 28.05.2014
 

На ден 28. 05. 2014 во просториите на ЕУ Инфо Центарот во Скопје, беше одржана панел дискусија на тема „Споделеното родителско одсуство како средство за подобрена родова еднаквост“. Целта на оваа дискусија беше да се споделат и споредат искуствата, концепти и политиките на Македонија и Шведска во областа на сподлувањето на родителското одсуство помеѓу двајцата родители и развојот на практицирањето на родовата рамноправност во овие две земји.

Предавач на панелот беше г-ѓа Барбро Хедвал, истакната новинарка и поранешна колумнистка во најголемиот шведски весник Dagens Hyneter која има долгогодишно искуство во активисмот и пишувањето за родовата еднаквост во Шведска. Г-ѓа Барбро Хедвал ја објасни родовата и институционалната рамка на Шведска со која се регулира родителското одсутсво и го потенцираше позитивниот тренд на подеднакво споделување на ова одсуство меѓу двајцата родители во последните години во Шведска. Барбро зборуваше и за практицирањето на родовата рамноправност во Шведска, како земја со висок коефициент на родова рамноправност во однос на другите држави во светот, но и за предизвиците со кои се соочува дополнително унапредување на оваа рамноправност.

Свое излагање во панел дискусијата имаа и следниве експерти во оваа област, од Македонија и Шведска: г-ѓа Ѓунер Небиу, претседателка на Женската граѓанска иницијатива АНТИКО од МАкедонија, г-ѓа Јорген Јиленблад од Швеска агенција за социјално осигурување, г-ѓа Мирита Салиу Министерството за труд и социјална политика, г-ѓа Душица Димитриевска професорка на Евро - Балкан Универзитет и Крис Хеншоу од Национален Демократски Институт (НДИ) Македонија. По зваршувањето на излагањата од сите панелисти, меѓу присутните беше развиена општа дебата на односната тема и се дискутираше за предностите и недостатоците на законските и институционалните рамки со кои се регулира родителското одсуство во двете земји, се наведоа причините поради кои татковците многу помалку го искористуваат ова права во однос на мајките и начини за адресирање на овој предизвик, беа наведени предностите на споделеното родителско искуство од економски и социјален аспект а беа дискутирани и други прашања кои ја засегнуваат оваа област.

Панел дискусијата беше организирана од страна на Амбасадата на Шведска со поддршка од ЕУ Инфо Центарот, Женската граѓанска иницијатива АНТИКО, Националниот Демократски Институт (НДИ) Македонија и Евро-Балкан Универзитет.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.