Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
Конференција на тема: „Состојбите и иднината на мултикултурното граѓанско општество во Република Македонија“
Датум: 18.09.2008
 

На 17.09.2008-ма година во хотелот Холидеј Ин се одржа Конференција во организација на Fridrich Ebert Stiftung. на тема: “Состојбата и иднината на мултикултурното граѓанско општество во Република Македонија”.
На конференцијата учествуваа истакнати политичари и претставници од парламентот и владините институции како и претставници од домашни и меѓународни организации.

Во прва тапленарна сесија свои видувања и презентации имаа г-дин Ерван Фуере - Специјален преставник и Шеф на делегацијата на ЕУ во Македонија, г-дин Петер Краус - Професор на Универзитетот во Хелсинки, г-ѓа Радмила Шекеринска - Претседателка на СДСМ и г-дин Петар Атанасов ИСПИ - УКИМ.

Вториот дел од конференцијата продолжи со работа во групи:
Работна група 1: Жени и млади;
Работна група 2: Децентрализација, Стандарди и делување;
Работна група 3: Помали заедници во процесот.

Во втората пленарна сесија се презентираа извештајите од работните групи.

Претставничките на ЖГИ Антико активно се вклучија во работата на работната група: “Жените и младите како столбови на мултикултурното граѓанско општество“ каде ги презентираа своите лични искусва и добри пракси од долгогодишната работа во оваа област. Конференцијата заврши со донесување и усвојување на заклучоците.

 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.