Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
петок, 01 јули 2022
РАБОТИЛНИЦА ЗА МЛАДИ МАЈКИ: СТОП ЗА СЕМЕЈНОТО И РОДОВОТО НАСИЛСТВО“
Датум: 21.5.2014
 
На ден 21.05.2014 година, ЖГИ АНТИКО ја спроведе втората работилница на тема „СТОП за родовото и семејното насилство“. Работилницата беше реализирана во просториите на здружението МИР од Скопје и беше наменета за млади мајки од општина Чаир, кои видно ја искажаа својата загриженост од овие крајно негативни општествени проблеми. Младите мајки беа активно вклучени за време на целата работилница и дисуктираат за видовите на семејно и родово насилство, ризиците и последиците кои тие ги носат со себе, начините на препознавање, заштита и превенција но и методологијата на пренесување на новостекнатите знаења од оваа облас на останатите свои познајнички; семејството и на своите деца. Целта на оваа работилница беше запознавање, информирање и едукација на младите мајки за подигнување на нивната свест и препознавање на семејното и родовото наислство како и начините за заштита и превенција. Преку практични вежби, примери и материјали, младите мајки беа упатени на симптомите кои укажуваат на семејно или родово насилство, беа запознаени со ризиците на кои се изложени жртвите, последиците од насилството кои се одразуваат не само врз жртвите туку и врз нивните семејства и општеството генерално и начините за превентивно делување и заштита. Оваа работилница е дел од циклусот работилници „СТОП за родовото и семејното насилство“ кои АНТИКО ги спроведува во повеќе градови во земјата.
 
 
 
12.6.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.5.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.5.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.4.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.3.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.1.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.1.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.