Институционален грант Цивика Мобилитас

Здружени сили за заеднички интереси

Вклучување на жени од етнички заедници на пазарот на трудот

Економско јакнење на жени во две општини

Преку младински активизам кон соживот на различностите во заедницата

Поврзување и зајакнување на жените граѓански организации од Западен Балкан кои работат на правата на жените и родовата еднаквост

Политичко зајакнување на жените Ромки „Жените Ромки тоа го можат“

Институционална поддршка за реализирање на годишната програма на ЖГИ АНТИКО во рамките на програмата CIVICA Mobilitas

Преку едукација и зајакнување кон социјално вклучување и активно граѓанство
 
 
недела, 11 април 2021
СОРАБОТКА СО ОПШТИНА ЗЕЛЕНИКОВО НА ПОЛЕТО НА ЕДНАКВИТЕ МОЖНОСТИ
Датум: 24.04.2012
 
Во соработка со општина Зелениково, на 24.04.2012 во просториите на оваа општина беа организирани две тематски работилници за зајакнување на капацитетите на родовите комисии и останатите претставници на локалната самоуправа. 10 учеснички имаа можност да се запознаат со Основите за дискриминација и мерките за превенција и заштита, како и со правната рамка и механизмите за родова рамноправност во Република Македонија. Во контекст на темите се дискутираше за различните форми на дискриминација насочени кон жените и како да се надминат истите. Учесничките презентираа примери и искуства од праксата и истакнаа дека потребни се континуирани заложби за да се елиминараат ваквите појави. Бидејќи, општина Зелениково е рурална општина, стана збор за проблемите и приоритетите на жените од руралните средини и како, механизмите за родова рамноправност во општината да се справат со истите. Недоволните финансиски средства беа посочени како бариера за непревземањето на конкретни акции и мерки на полето на еднаквите можности. Како резултат на дискусиите и желбата, соработката помеѓу АНТИКО и општината да продолжи, беа договорени неколку конкретни иницијативи : да се ревидира постоечкиот акциски план за родова рамноправност и да се изготви план за мобилизација на ресурси; да се организираат јавни акции за едукација, информирање и зголемување на активизмот на граѓаните на полето на еднаквите можности.
 
 
 
12.06.2018 - Повик за волонтери - #WikiGap edit-a-thon!
18.05.2018 - Герила акции за зголемување на безбедноста на сообраќајот
14.05.2018 - Одржани тренинг работилници за креирање на Стратегија за комуникација и соработка со ЕЛС и државните институции
02.04.2018 - Одржан циклус работилници за годишно планирање на АНТИКО
29.03.2018 - Одржан тренинг за имплементирање на ре-грантираните проекти за суб-грантисти во рамките на проектот „Здружени сили за заеднички интереси“
25.01.2018 - Одржана конститутивна седница на Националното координативно тело против семејно насилство
12.01.2018 - ПОВИК ЗА МАЛИ ГРАНТОВИ
18.12.2017 - Одржан е четвртиот граѓански собир.Карпош 15/12/2017
13.12.2017 - Граѓански собир во Општина Карпош
07.12.2017 - КАНАТЛАРЦИ - О. ПРИЛЕП 07.12.2017
07.12.2017 - ШУТО ОРИЗАРИ - 07/12 / 2017
06.12.2017 - Општина Теарце-
05.12.2017 - Куманово, 04/12/2017/
04.12.2017 - Финалниот настан за презентирање на резултатите од ИПА повеќегодишната Програма за развој на човечките ресурси 2007-2013
02.12.2017 - Гостивар-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ОДРЖАН ТРЕТИОТ ГРАЃАНСКИ ФОРУМ ВО ОПШТИНА КАРПОШ
01.12.2017 - Пробиштип-Меѓународна кампања ,,16 дена активизам против насилството врз жени и девојчиња,,
01.12.2017 - ДЕЛЧЕВО 01.12.2017 год. - Работилница со лица со попреченост на тема „Заштита од родово базираното насилство“
01.12.2017 - С.БУДАКОВО-МОГИЛА 29.11.2017 год. -
01.12.2017 - Општина Јегуновце - Меѓународната Кампања „16 дена активизам против насилство врз жени и девојчиња“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antiko.org.mk - Изработка 2011 година. Сите права се задржани.